Wijnfort Jutphaas

Wijnfort Jutphaas ligt optimaal in het centrum van Nederland, verscholen in een groene oase te Jutphaas. Het fort beschikt over verschillende ruimtes: de centrale hal, de reduitkamer, een wijnbar, een keuken en een winkel. Het fort wordt veel gebruikt voor evenementen, vergaderingen, feestjes, kookworkshops, trouwfeesten en wijnproeverijen.

Bouw en ontstaan van het fort
Fort Jutphaas is gebouwd in 1820 als het eerste fort van de Hollandse waterlinie. De linie is aangelegd tussen 1815 en 1940. Het is een strook land van 85 kilometer lang en gemiddeld vijf kilometer breed tussen Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot aan de Biesbosch in Noord Brabant.

De waterlinie is uniek in de wereld als verdedigingslinie. Het bestaat uit 50 verschillende forten die met elkaar verbonden zijn door duizend waterbouwkundige werken en militaire objecten. De bedoeling was om het gebied onder water te zetten in tijden van oorlog ter voorkoming dat de vijand Nederland zou kunnen binnen vallen.

Het fort tijdens de oorlog
Fort Jutphaas is relatief klein, de geschiedenis is echter groot. Aan het begin van de veertiende eeuw werd op deze plek kasteel Plettenburg gebouwd in opdracht van de burggraaf van Utrecht, Gijsbert uten Gooi. Rond 1840 was het kasteel in zeer slechte staat en werd het afgebroken. In 1940 namen de Duitsers het fort Jutphaas direct in. Ze gebruikten het als zend- en ontvangststation ten behoeve van de coördinatie van de Duitse vloot, met name de U-boten. De leiding van de eenheid was in handen van groot admiraal Karl Donitz, commandant van de Duitse Kriegsmarine. Donitz is bekend als opvolger van Hitler op 30 april 1945.

Hij verbleef regelmatig op het fort, maar voelde zich er niet veilig en sliep ’s nachts elders. Vooral ’s nachts was er communicatie vanaf het fort, men maakt daarbij gebruik van een uitschuifbare zendmast. De geallieerden wisten de zender te lokaliseren en bombardeerden het fort meerdere malen. Na de oorlog werd het fort gerepareerd. Aan de voorzijde is nog steeds de enorme betonnen fundatie van de zendmast te zien.

In 1959 verkocht het Ministerie van Defensie het fort aan jonkheer Calkoen en het kreeg het de bestemming wijnkoperij/wijnhandel. Jonkheer Calkoen dreef 26 jaar wijnhandel en verkocht het fort in 1973 aan wijnkenner Kortekaas die de wijnhandel pas echt tot bloei bracht.

Huidige eigenaren
In 2008 - na het overlijden van de heer Kortekaas - werd het fort overgenomen door Fort Jutphaas BV. De huidige eigenaren zijn de gebroeders Rob en Marco Peek en de heer Rob Rietveld die het fort gezamenlijk een nieuwe (horeca)bestemming geven.